2013.02.17. 17:00

Mi a precíziós lövészet?

 

   Ha a puska mögött földön fekvő, mindenféle kütyüvel körülvett lövészt látunk a lőtéren, akkor szinte biztos, hogy precíziós sporttárs fekszik a fűben. Ha rangjelzés van a vállán, akkor mesterlövész, ha piros „lőkiképző” feliratú sapka van a fején, akkor a legendás Simonyi Ottó. Van-e a fegyvertartók között, aki ne hallott volna Simonyi Ottó többszörös világbajnokról, minden fegyverek virtuózáról. Amennyiben a kedves olvasó internetközelben van, üsse be a google-ba, hogy Simonyi Ottó, töltse le a videókat és hüledezzen, mert én nem tudom, hogyan lehet ilyen jól lőni! Most viszont térjünk vissza az eredeti témánkra: A cél az, hogy nagy távolságra a le­hető legpontosabb lövéseket ad­juk le fekve - esetleg tér­del­ve, ülve -, miközben a fegyver több­nyire csak az előagynál van feltámasztva. Azért csak több­nyi­re, mert néha megengedett, hogy hátul a tust is meg­tá­mas­szuk. A nagy távolság persze re­latív fogalom.

marine-sniper-920-35.jpg

Magyarországon általában 100 és 450 méter közötti versenyszámok vannak. Ennek elsődleges oka, hogy a versenyeknek otthont adó nagytétényi lőtér 450 méter hosszú. Európában sem jellemzőek a 800-1000 méteres versenyek, a tengeren túl már gyakrabban előfordulnak. (Igaz, nemrég Hajdúhadházán újra megrendezésre került egy 850 méteres verseny)  Az a sajátos helyzet alakult ki, hogy ennek a lövészeti módnak nincs egységes elnevezése. Ahány verseny, annyi név. Angolszász területen gyűj­tőnévként az IPSC után Practical Long Range Rifle Shootingnak szokták nevezni. Ezt magyarul talán dinamikus hosszú távú puskalövészetnek lehetne fordítani. Ezen belül van a precíziós lövészet, ami­kor többnyire papírcélokra fix távolságról adnak le lö­vé­se­ket. Van a taktikai lövészet, ahol sokszor mozgó célokra, gya­k­­ran hosszú gyaloglás után, nagy szint­kü­lönb­sé­gek­kel, hegyről völgybe is lőnek. Végül nagyon népszerűek a mesterlövész (sniper) -versenyek. Ezek a főleg hi­va­tá­sos versenyzőknek szervezett események két-három naposak is lehetnek. Nemcsak a lövészképességeket teszik próbára, hanem a versenyző csapatok ál­ló­képességét, az álcázás tudományában szerzett ismereteit és a meg­fi­gye­lő­ké­pes­ségét is. Nálunk egyelőre a precíziós versenyszámok uralják a meg­mé­ret­te­té­sek többségét. Abban, hogy hazánkban ez a nagyszerű sportág egyáltalán létezik, nagy szerepe van Varga Károly r. alezredesnek, olimpiai lövészbajnoknak, akit te­­­vékenységéért külön köszönet illet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tacticalcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr565085385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása