2013.02.17. 18:53

A távolságmérő

   A távolságmérő elengedhetetlen kelléke a hosszú távú lövészetnek. Ahhoz, hogy a ballisztikai táblázatunkat használni tudjuk, tudnunk kell, hogy milyen távolságra vagyunk a céltól. A távolságmérő kiválasztásánál csak a pénztárcánkra hagyatkozhatunk. Ha van rá pénzünk, vegyük meg a legdrágábbat, mert az a legjobb. Ha nincs, akkor kezdődik a fejtörés. Egyrészt, ha olyan lőteret használunk, ahol pontosan ki vannak mérve a távolságok, akkor egy darabig még el is versenyezgethetünk távolságmérő nélkül. A baj, hogy a lőtereken a legritkább esetben vannak a távolságok pontosan kijelölve, és 5 méter bizony nagyon sokat jelenthet.

Nézzük át a különböző márkákat:
Leica Geovid sorozat keresőtávcső és távolságmérő egyben

geovid10x42.jpg


Leica Rangemaster 1200

leica-rangemaster-1200-600.jpg
Swarovski Laser Guide 8x30

swarovski-laser-guide-laser-rangefinder-8x30-70002.jpg
Leupold RB 800C távolságmérő és keresőtávcső


   leupold.JPG

   Én nagy Leica-rajongó vagyok, szerintem a legszebb képű távolságmérő. A Leicák a legdrágább távolságmérők közé tartoznak, 150 ezertől akár 2 millió forintig is költhetünk ezekre a nagyszerű készülékekre. Az alsó kategóriás Leica ellen csak egyetlen kifogás támasztható, mégpedig, hogy a célzópontot kirajzoló holografikus jel négyzet alakú, amivel nagy távolságra nehéz a pontos „célzás”. A Swarowski szintén a csúcskategóriába tartozik, ráadásul nagy távolságra mérhetünk vele, de 900 dolláros árával nem tartozik az olcsó kütyük közé. A Leupold érdekes távolságmérője nemcsak távolságmérő, hanem iránytű, hőmérő, dőlésszögmérő meg minden egyben, ami elsőre nagyon vonzó, de sokak szerint kissé túlbonyolított, ráadásul, ha csak a távolságmérő funkcióját használjuk, akkor nem tartozik a legjobbak közé. Persze, ha valaki kitanulja a nem is túl drága masinéria csínját-bínját, akkor bizonyosan nagyon hasznos lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tacticalcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr325085603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása