2013.02.17. 18:42

Csak azt találod el, amit a céltávcső 2.

   A távcsövünk talán legfontosabb tulajdonsága, hogy megbízható legyen. Azaz egy kattintásra mindig ugyanakkorát állítson, ne rázódjon szét, ne állítson „falsot” a szélső tartományokban, ne párásodjon, ne korrodáljon, tűrje a hideget és a meleget, de főleg a lövést. És végül célszerű, ha tisztán látjuk a célt, azaz jó minőségű és megfelelő méretű lencsékkel legyen felszerelve. A fenti követelményeknek sajnos csak a felső kategóriájú távcsövek tesznek eleget. Jelesül:

Leupold Mark 4 

 Leupold Mark 4 _1.jpg

                                                                            Nightforce NXS

                                                                    Schmidt & Bender PM II

                                                                                Usoptics

Hensoldt

   Az utóbbi kettő egyrészt szinte beszerezhetetlen Magyarországon, másrészt csak az interneten megjelent véleményekre támaszkodhatunk, ugyanis én senkit sem ismerek, aki használt volna ilyen távcsövet. A Hensoldt a Zeiss gyár katonai távcsöveinek márkaneve. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Zeiss távcsövek mechanikája sajnos nem felel meg az aktív igénybevételnek, annak ellenére, hogy a Zeiss képe szerintem messze a legjobb. A szerviz is kiváló, és ha széthullik a Zeiss távcsövünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy kicserélik vagy megjavítják, de erre akkor sem ideális. A Hensoldtok állítólag jól bírják a strapát, de még nem volt lehetőségem kipróbálni. A Usoptics olyan távcsövet épít, amilyent csak akarunk és teszi ezt kiváló minőségben. Csakhogy Amerikában. Az interneten megjelentek olyan vélemények, hogy párásodnak, de ezt megbízható forrás nem erősítette meg. Pillanatnyilag tényleg a beszerezhetetlen kategóriába tartozik. A Leupold szintén amerikai márka, de mivel szériában készül, ezért eljut Európába is. Igaz, másfélszeres áron. Kiváló minőségű lencséi vannak, jó a mechanikája, minden kalibert elbír. Magasabb nagyítási értéken viszont főleg MOA állítású távcsöveket gyártanak és főleg Mil-dot alapú szálkereszttel. Ennek ellenére jó választás, főleg, ha Amerikában vesszük fele olyan áron, mint amibe a vetélytársak kerülnek.

   A legelterjedtebb céltávcső a magyar precíziós lövészek körében a Nightforce. Rendkívül megbízható mechanikája tette népszerűvé. Akár az 50-es BMG lőszert is kibírja. A szélső értékeknél is mindig megbízhatóan állít. Számtalan szálkereszt közül választhatunk és ami nagyon fontos: a legkülönbözőbb nagyítási értékekkel rendelhetünk távcsövet, egészen az elképesztő 12-42-szeres nagyításig, ami akár spektívnek is beillik. A gyakorló sportlövők az 5.5-22-es és 12-32-es nagyítást használják. A Nightforce távcsöveken a szálkereszt a nagyítólencse mögött helyezkedik el, így a nagyítástól függetlenül a szálkereszt változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy a szálkereszttel csak 22-es nagyításnál mérhetünk. Ugyanakkor viszont az amúgy is vékony szálak mindössze 2,4 millimétert takarnak ki 100 méteres távolságon. A 30 milliméteres tubusméret megfelelő állítási lehetőséget biztosít, de minél nagyobb nagyítású Nightforce-t választunk, annál kisebb lesz ez a tartomány. Persze 500 méterig ennek semmi jelentősége sincs. A tornyok jó minőségűek, mindig látjuk, hogy hány szögpercnél járunk, de nullázás után is célszerű megjegyezni, hogy hányadik körnél vagyunk, mert könnyű eltévedni. Ez persze minden távcsőre igaz, kivéve a Schmidt & Bender cég PM II-es távcsöveit, illetve azokat a távcsöveket, ahol csak egy kört lehet tekerni. A Schmidt & Bender PM II szériája forradalmi újdonságot vezetett be. A „double-turn”-nak elnevezett toronykialakítás nagyon megkönnyíti a lövész dolgát. A torony tetején látható kis ablakok jelzik, hogy az első vagy a második körnél járunk. Az elsőnél feketék az ablakocskák, a másodiknál sárgák. Így biztosan tudjuk, hogy éppen hol tartunk. A lencsék kiváló minőségűek a német távcsövön, jó a mechanikája, és a szálkereszt a nagyítólencse előtt van, így minden távolságon mérhetünk. Bár azt írtam, hogy lőtávot még sohasem mértem szálkereszttel, de - ha látszik - a cél és az előző lövés közti távolság mérése versenyen nagyon fontos lehet. P4L típusú szálkereszttel 0,2 milliradiánig, azaz 100 méteren két centiig egészen pontosan mérhetünk.

SB_P4_25x_2150mcopy.jpg

Ami tovább könnyíti a dolgunkat, hogy a Schmidt&Benderek többsége milliradián-állítású tornyokkal van felszerelve, így nincs más teendő, mint a szálkereszttel mért értéket állítani a tornyokon. Például: 100 méterről lövünk a lőlapon elhelyezett találatragasztóra. A távcsőben látjuk, hogy valamennyivel balra ment a lövés. De mennyivel? A szálkereszt szélén lévő mérővonalak egyikét ráhelyezzük a találatragasztóra és megnézzük, hogy hány mérővonallal arrébb van a találat. Ha eggyel, akkor az 0,2 milliradiánt jelent. Azaz kettőt kell kattintanunk jobbra. És ez ugye távolságtól független, azaz mindegy, hogy 100-on, 200-on, vagy 435.3 méteren látjuk az egy mérővonal-távolságot, mindenképpen kettőt kell kattintanunk. Ezt a funkciót a Schmidt&Bendernél minden nagyításon használhatjuk. Az arányosan növekvő szálkereszt hátránya, hogy maximális nagyításon a szabvány mil-dotos szállemez nagyon sokat takar ki a célból. A precíziós számok egy részét szinte lehetetlen meglőni ilyen szálkereszttel, mert egyszerűen nem látjuk, hogy mire akarunk lőni. Ezért, ha Schmidt&Bendert választunk, mindenképpen a P4L fein jelzésű, jelentősen vékonyított szálkeresztet ajánlom. 

A SB távcsövek másik nagy előnye, hogy a német anyavállalat megvette az egykori MOM Fehér úti gyáregységét, így a garanciát kényelmesen a gyártónál tudjuk érvényesíteni. Persze ezeknél a távcsöveknél nem valószínű, hogy garanciális meghibásodás keletkezik. Az SB és a Nightforce távcsövek a csúcskategóriát képviselik, így nagyon nehéz eldönteni, hogy melyiket szeressem. Nekem a milliradiános állítás és dupla torony miatt az SB szimpatikusabb, bár az NP1-RR szálkereszttel 22-es nagyításon a Nighforce-szal kis gyakorlással ugyanúgy lehet mérni, ráadásul az 1/4 MOA-s tornyok az SB-nél 28%-kal finomabb állítást tesznek lehetővé. Bármelyiket választjuk, biztos, hogy nem a távcsövön múlik, hogy rosszat lövünk. 
Kiegészítők. Távcsövünkre mindenképpen érdemes lencsevédőket venni. Az SB árában benne van két Butler Creek márkájú, könnyen felpattintható lencsevédő. A Nightforce-ra érdemes beszerezni. Az első lencse elé felcsavarható fényvédő (sunshade) nagyon hasznos. A Nightforce viszont ezt adja gratis. A fényvédő akkor fontos, amikor a nap alacsony szögből a lőirány felől süt. Ilyenkor nagy bajban vagyunk fényvédő nélkül. A nagy erővel beérkező fény teljesen megzavarhatja a lencserendszerben kialakuló képet, illetve a szemünket. Fényvédő nélkül biztosan hibázunk. A csillogásmentesítő (killflash) kettős funkciót lát el. Egyrészt fényvédő, vagy fényvédő kiegészítő funkciója van, másrészt a méhsejt alakú cellák a lencse csillogását megtörik, így a lövész álcájának fontos részét képezik. Az szvd-kről ismerős a hátsó lencsére húzható gumi szemvédő is hasznos lehet azoknak, akiket nem zavar. Egyrészt a szem állandó távolságát könnyebb megtartani a lencsétől, másrészt a hátulról, oldalról érkező fény ellen véd. A fényvédő és a csillogásmentesítő nagyon hasznos eszközök, de egyértelműen rontják a képminőséget és a fényerőt, így csak akkor használjuk őket, ha muszáj. 


A fényről érdemes néhány szót mondani. A különböző irányból érkező fény - elsősorban napfény - könnyen elviszi a lövést. Méghozzá jelentős mértékben. Tegyük fel, 300 méterre borús időben belőjük a puskánkat, délután. Másnap reggel, ha a nap balról süt, jó 10-12 centivel mehet el a lövés jobbra. Valószínű, hogy a távcső lencserendszerében okoz fénytörést az egy irányból érkező erős fény, és ezért nem a valóságos képet látjuk. A baj az, hogy míg a szelet, páratartalmat, hőmérsékletet, tengerszint feletti magasságot, légnyomást meg tudjuk mérni, addig mai ismereteink szerint a napfény hatása előre pontosan nem számítható ki. Persze a tapasztalt lövészek kb. bekalkulálják a fény hatását, de erre pontos számításokat, még a lövészek körében egyre inkább elterjedt kézi számítógépekkel sem végezhetünk. 
A távcső tubusára, vagy a szereléksínre rögzíthető vízszintező elsősorban a magas szerelékkel szerelt távcsöveken hasznos. A magas szerelék minimális előnye, hogy a cső felületéről felszálló hő kevésbé zavarja a képet. Gyakorlatban persze a cső előtt az előző lövésből visszamaradt, illetve a földről felszálló hő okozza a mirázsnak (a francia mirage - csoda szó után) nevezett jelenség nagy részét. Ilyenkor úgy látszik, mintha remegne a levegő. Amennyiben magas a szerelékünk és a puskát a vízszintes állástól eldöntjük jobbra vagy balra, a cső tengelye és a távcső tengelye arányaiban jobban távolodik, mint alacsony szerelék esetén. Így a magasságállításunk oldalirányba is elviszi a lövést. Ezt hivatott kivédeni a vízszintező. Csak ránézünk, és ha a buborék középen van, akkor a puskánk is egyenesen áll. Hibalehetőség megszüntetve. Ennél sokkal nagyobb tévedést okozhat a cső előre- és hátradőlése. Azaz, ha lefelé vagy felfelé lövünk. Ha az egyenestől eltérő irányba lövünk, akkor a gravitáció, illetve a ballisztikai pálya lapulása, vagy éppen emelkedése miatt, a magasságállításunkat át kell gondolni. Erre fejlesztettek ki egy nagyon ötletes kis szerkezetet, amelyről a szereléksínre felszerelve egyszerűen leolvashatjuk, hogy a valós távolságot mennyivel kell megszoroznunk különböző szögű lefelé, illetve felfelé leadott lövések esetén. Az angolul cant indicatornak nevezett eszköz magyar nevét még nem hallottam. Az utóbbi két kiegészítőt bőven ráérünk akkor megvenni, amikor minősítő versenyeken 10 lövésből stabilan 90 köregység közelében vagyunk.

szereléksín.jpg
A szereléksín minősége hihetetlenül fontos. Látszólag csak egy vasdarab, pedig egy rossz szereléksín az egész fegyverünk pontosságát hazavágja. Szerintem érdemes szereléksínt venni, és nem - az amúgy vadászcélra kiválóan megfelelő - hagyományos szerelést. A sín előnye, hogy nagyobb állítás nélkül több távcsövet is használhatunk, ráadásul a kiegészítőket is könnyedén fel- és leszerelhetjük. A szereléksín anyaga acél. Az alumíniumszereléseket - legyenek bármily drágák - hagyjuk. A szereléksínek alapvetően két szabvány szerint készülnek: a Mil. Std. 1913 (1913-as sz. katonai szabvány), más néven picatinny és a weaver. A kettő közötti különbség mindössze a sínen keresztbe futó hornyok vastagságában keresendő. Célszerű jó minőségű sínt vásárolni. Kotroczó László saját készítésű sínjei minden igényt kielégítenek, ráadásul direkt a mi puskánkra és távcsövünkhöz optimalizálja a szerelést.
A gyűrűk minősége legalább olyan fontos, mint a síné. Szintén csak acél jöhet szóba. Jó néhány cég gyárt kiváló gyűrűket. Fontos, hogy weaver sínhez weaver gyűrűt, picatinny sínhez picatinny gyűrűt szerezzünk. A Nightforce távcsövekhez érdemes a gyári Nightforce gyűrűket beszerezni, a Leupoldhoz Leupoldot, a Schmidt & Bendernél viszon bajba kerülhetünk. Ennek az az oka, hogy az SB tubusátmérője 34 mm. Viszonylag kevés gyártó készít 34 mm-es, masszív acélgyűrűt. Én az amerikai Badger cég méregdrága gyűrűjét választottam. Bevált. A Brügger & Thomet cég is gyárt 34-es gyűrűt, felteszem, kiváló minőségben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tacticalcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr575085591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása